Åpent sinn

- Å svømme utendørs er helt magisk, sier Hans Jacob Stoebner fra Kristiansand.

 Å få Hans Jacob Stoebner til å si at det er bedre enn å svømme ute enn inne, går ikke. I hvert fall ikke uten lett tvang. Men han møter svømming i åpent farvann med åpent sinn.

- Det er jo ikke til å komme forbi at det å svømme utendørs er noe annet enn å svømme i et innendørs basseng.  

49-åringen har vært i svømmesporten siden han var syv år, og han har flere NM-medaljer og landskamper bak seg. I flere år var han fast på landslaget.  Han har norsk-fransk statsborgerskap og i 1987 - 88 ble han fransk mester på stafett for klubben Racing Club de France (Paris).

Stoebner har vært daglig leder, sportssjef og trener i Kristiansand Svømmeallianse. Han har bygget opp klubben som lå brakk, til å bli en av landets beste juniorklubber. Og nå er han vertskap for langbane-NM i hjembyen Kristiansand.

Så strengt tatt er det klorvann, fliser og banetau som ligger Stoebners hjerte nærmest. I hvert fall har det vært slik. For nå sikter han seg inn på Gillsvannet. Fredag 29. juli skal han arrangere Openwater Kristiansand her.

- Gillsvannet er perfekt for en god og rettferdig konkurranse, sier Stoebner.

- Her er det godt vann, lunt i forhold til vind og  ingen båttrafikk. Dessuten er det faste oppmerkede løyper her. Gillsvannet er nemlig nasjonalt anlegg for kajakk, så her ligger bøyene ute gjennom hele sesongen, forteller Stoebner.

Forleden ble det arrangert kurs i Kristiansand, med fokus på utendørs svømming. Alle foto: Sondre Steen Holvik

Å svømme utendørs er noe som Stoebner har blitt mer begeistret for gjennom de siste årene.

- Selv om du svømmer i det samme vannet hver eneste uke, så forandrer alt seg fra gang til gang. Og det å svømme bortover stille vann, mens tåkedisen stiger opp i soloppgangen … Det er helt magisk.

Openwater Kristiansand arrangeres av Kristiansand Svømmeallianse, i samarbeid med TriQuart og SwimRun Kristiansand.

- Mange vegrer seg mot svømming. De synes det er vanskelig eller nifst. Ved å arrangere slike konkurranser kan vi gjøre noen med den frykten.  Det er jo dessuten veldig morsomt når man mestrer noe nytt, sier Stoebner.

Hans Jacob Stoebner

Noen store ambisjoner for årets konkurranse har han ikke.

- Nei, dette er et førstegangs arrangement. Vi skal teste litt løyper, lodde litt stemning og så videre. Så får vi se hvor det bærer.

- Men kan det bli stort på sikt?

- Å, ja. Svenske Vannsbrosimmingen har 16.000 deltakere på ulike distanser. Og svensker er ikke bedre til å svømme enn oss, altså.

På forsommeren ble han daglig leder og sportssjef i Oslo Idrettslag Svømming. Det ser han fram til.

- Det er en klubb med lange tradisjoner og en visjon om å bli Norges ledende svømmeklubb. De er anerkjent for gode holdninger og resultater, både nasjonalt og i Norden, sier Stoebner.

- Men det blir fortsatt mye i Kristiansand. Du vet hvordan det er med sørlendinger, ikke sant. I hvert fall ikke med de mulighetene for openwater svømming som vi har her.

Openwater er en liten idrett foreløpig, men denbrer om seg i Norge etter hvert.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form