Stappet pølse?

 Å finne riktig våtdrakt kan være utfordrende, spesielt hvis du er ny i triatlon. 

- Vi som har drevet noen år, vet hva vi skal legge vekt på og hvilke drakter som passer. Men når du er ny i gamet, og du ikke helt vet hva man skal være oppmerksom på, er det lett å bli forvirret, sier Henrik Oftedal, som til daglig arbeider i Foss Sport og som selv svømmer i våtdrakt fra Zoot.

Oftedal er en av Norges mest meritterte triatleter. Han har flere ganger vært på pallen i Norseman. Og stadig vekk møter han triatleter som ber om råd og veiledning. Mange er bekymret, spesielt når de får på seg sin første drakt. En våtdrakt virker både klam og trang.

- Det er helt naturlig. En våtdrakt skal sitte tett på, så det er ikke overraskende at du føler deg litt som en stappet pølse, sier Oftedal.

Han bedyrer at drakten alltid vil utvide seg litt etter hvert. 

- Materialet er mykt og tilpasser seg ved bruk.

Han forteller også at draktene er mer ulike enn man får inntrykk av ved første øyekast.

- Draktene er laget forskjellig, avhengig av hvem drakten er tenkt til. Det som skiller de dyre fra de rimelige draktene, er hvilken neopren som er brukt og antall paneler den er sydd sammen av. Jo flere paneler, jo bedre passform og bevegelighet. Toppdraktene har også flere detaljer, som vannlås i nakke og ermer og panel for bedre tak på vannet på underarmen, sier Oftedal. 

Han svømmer selv i toppmodellen til Zoot, men han bedyrer at dyrest drakt ikke nødvendigvis er best, i hvert fall ikke for alle.

- Toppdraktene er laget for gode svømmere med effektive beinspark. De er laget for at beina skal ligge litt lavere i vannet. Derfor kan det være lurt for nybegynnere å velge en drakt med god oppdrift i hoftepartiet, slik beina kommer høyt i vannet, noe som gir mindre motstand.

Oftedal oppfordrer til å være tålmodig.

- Å ta på seg en våtdrakt, tar tid! Satt på spissen, så tar det 15 minutter å ta på seg en drakt skikkelig, og så bruker du 20 sekunder på å ta den av. Så ja, tålmodighet er veldig lurt, sier Oftedal.

- Når man tar på seg en drakt, er det utrolig viktig å dra nederste del høyt opp på leggene og jobbe drakten videre opp, slik at den sitter helt tight i skrittet. Den samme øvelsen gjelder for ermene. Det er lett å dra drakten ned, men det er nesten umulig å trekke den opp når den først er på, sier Oftedal.

- Alle luftlommer vil fylle seg med vann når man hopper ut i vannet, så det er viktig å få dem bort. Spesielt i skrittet, korsryggen og armhulene er det lett å få luftlommer, sier Oftedal.

Han oppfordrer også til å være oppmerksom på de små detaljene før svømmeturen starter. 

- Pass på å legge «leppa» på lukkingen flatt langs med ryggen og nakken for å unngå gnagsår i nakken. Dette kan særlig være et problem i saltvann på lengere økter og konkurranser. Finn gjerne en treningsvenn eller en annen utøver, og spør om hjelp. De svarer alltid ja. Jeg har i hvert fall ennå ikke møtt en triatlet som ikke hjelper med dette.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form