Den gode løpsfølelsen?

Alle snakker om den gode løpsfølelsen. Vi tok opp jakten i Kristiansand.

Et tyve-talls personer er samlet på Aquarama i Bystranda. På det store lerretet har stevneleder Fred Arthur Asdal nettopp presentert løpeløypa til TriQuart.

- Løypa er helt flat, men den er likevel ganske krevende, med mange svinger og et veldig variert underlag. Deltakerne skal løpe på grus, asfalt, brustein og ... gulv.

En dame stikker undrende armen litt forsiktig opp i været.

- Mener du at vi skal vi løpe innendørs?

Resten av forsamlingen nikker. Det er åpenbart at flere har tenkt samme tanke. 

- Ja, det stemmer, sier Asdal.

- Når utøverne kommer fra skiftesonen i Tresse, og løper østover på Strandpromenaden, så skal de løpe inn i Aquarama og ut på andre siden.

- Men det blir glatt kanskje, spør en annen deltaker.

-Vi kommer til å legge ut tepper, så det skal gå greit. 

Asdal har hentet ideen fra EM i Lisboa. Der ble deler av både løpingen og syklingen lagt innendørs.

- Det er riktignok bare snakk om et lite parti. Men på denne måten ble også runden nøyaktig 2,5 kilometer. Og blir det varmt, så gir det utøverne litt skygge. Men vel så viktig er det at partiet innendørs gir variasjon for utøverne, forteller Asdal.  

- Da oppleves også løypa som underholdende.

Det varierte underlaget i den nye løpeløypa til TriQuart kan imidlertid gi en utfordring i forhold til skovalget. Grus, asfalt, brustein, gulv og tepper. Går det an å finne bare ett skopar til det da?

Stevneleder Fred Arthur Asdal presenterer løpeløypa til TriQuart.

Alexander Poulsen fra Mizuno kikker spørrende ut over forsamlingen. Er det mulig? Og er det nødvendig å bekymre seg i det hele tatt?

- Ta det med ro, sier han.

- Dere trenger ikke å tenke på skifte sko underveis, altså.

Et forsiktig, lettelsens sukk går gjennom forsamlingen. Som om triatlon ikke krevde nok allerede.

I Mizuno jobber Poulsen med løping daglig. I fjor deltok han på sin første triatlon. Det var TriQuart.  

- Foten er skapt for bevegelse og for å tåle belastning. Den er sammensatt av 27 knokler og har som funksjon å gi kroppen stabilitet, utføre bevegelser og redusere belastning for resten av kroppen. Godt skotøy er en viktig faktor for å ivareta kroppens komfort og for å avlaste fotens ansvar, forteller han.

- Alt begynner i foten, men veldig mange er ikke særlig bevisst dette, hvordan løpesteget starter nede og forplanter seg oppover i kroppen, gjennom hofte og opp i ryggen, sier han. 

 - Enten du nylig har funnet gleden ved å løpe eller er en hardbarket løpsentusiast, vet du at gode sko er essensielt for å skape den gode løpsfølelsen. Men preferansene for hva som utgjør en god løpesko er subjektive og individuelle, sier Poulsen.

Han anbefaler de lokale deltakerne å kontakte Mizuno (Mizuno.no) eller oppsøke en god sportsforretning. Der kan de ansatte hjelpe dem med å finne riktig sko.

- Noen butikker har en såkalt speilkasse. Her kan de sjekke din fot og ditt løpesteg. Da ser de på hvordan foten din er bygget, hvordan du setter foten i bakken, vinkler den og så videre. Og så snakker de om hvordan du trener. Det er vel så viktig, å avdekke hva du faktisk bruker foten til.

Likevel handler det også om skoens teknologiske utgangspunkt.

Alexander Poulsen fra Mizuno forteller om jakten på den gode løpsfølelsen.

- Når du løper, er det ankel og fot som får størst belastning ettersom du lander med 3-5 ganger kroppsvekt. I Mizuno jakter vi på den ultimate løpsfølelsen gjennom en responsiv mellomsåle med lav vekt og en behagelig overgang fra hæl til tå, forteller Poulsen. 

- Målet vårt er å skape slitesterke løpesko med stabil demping og komfortabel passform. I alle løpesko fra Mizuno finnes det en WAVE-plate som gir suveren demping ved å minimalisere belastningen i landingsfasen, i tillegg til å skape meget god stabilitet i hælpartiet ved å forhindre komprimering av mellomsålen i områder med stor belastning, sier Poulsen.

Han forteller også at ikke alle merker passer til alle føtter, fordi vi faktisk er veldig ulike.

- Det viktigste for oss i Mizuno er at utøverne er fornøyde, og at dere gjør et bevisst valg når dere velger sko. Derfor anbefaler vi at du tar deg tid til å bli kjent med føttene dine og behovet for riktig mengde støtte og demping. Skoene dine skal bevege seg i takt med føttene dine slik at du alltid opplever komfortable løpeturer.

Riktig bruk av sko:

  • Skadeforebygger/restituerer
  • Eliminere ekstrem bevegelse og belastning
  • Variasjon og avlastning
  • Øker individuell komfort
  • Prestasjonsoptimalisering
  • Energiøkonomisering

Kilde: Mizuno 

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form