Det store løftet

Å arrangere noe sammen kan sette en hel landsdel i bevegelse.

For to uker siden besøkte jeg Roth. Du har sikkert ikke hørt om den lille, søvnige landsbyen. Den ligger sør i Tyskland, ikke langt fra Nürnberg, med 25.000 innbyggere og 25 hotellrom.

Likevel er den vertskap for verdens største langdistanse-triatlon. I år var det påmeldt 5.500 deltakere fra 72 nasjoner. Og politiet beregnet at langsmed løypa var det 270.000 publikummere.

Siden det er svært begrenset med hotellsenger i landsbyen, var de fleste som deltok innlosjert privat. Konkurransen har holdt på siden 1984, og mange av deltakerne bor hos den samme familien år etter år. Ofte uten at de betaler. For mange har knyttet sterke bånd etter hvert. 

Og slikt sprer seg; gjetordene om den fantastiske atmosfæren. Det er knapt en triatlet i verden som ikke har hørt om den lille, søvnige landsbyen Roth – som våkner til liv én gang i året. 

Arrangementer er viktige for å skape identitet og opplevelser. Det inspirerer og profilerer. Det gjelder ikke bare den som deltar. Et vellykket arrangement kan knytte en hel by opp mot de samme, sunne verdiene, samtidig som det skaper grobunn for felleskap.

 For liv og aktivitet bidrar til å utvikle stedsindentitet og lokal stolthet.

 I TriQuart har vi ambisjoner om overskudd. Gjennom arrangementet skal vi bidra til å få en landsdel i bevegelse, noe som i seg selv gir et boblende overskudd. (Det vet alle forhenværende sofagriser, som har begynt å trene.)

Ulike idrettsarrangement kan nemlig bidra til motivasjon og inspirasjon. Undersøkelser fra OL i London 2012 viste at 67 prosent av tilskuerne på sportsarrangementene ble inspirert til selv å delta oftere i idrett som et resultat av opplevelsen. Blant publikummere under 25 år var tallet på 75 prosent.

Men vi skal også bidra til et annet overskudd. For vi ønsker oppriktig at Kristiansand og Sørlandet skal boble over av begeistring. Landsdelen vår skal være det foretrukne stedet å oppleve og oppholde seg i. Og det vi skaper, skal gå til å reinvestere, bedre og utvikle, og dermed gi enda bedre og flere opplevelser.

Arrangementer kan inneholde mye og kan variere i størrelse og omfang. Men uansett bør målet være å bidra til fellesskap, entusiasme, begeistring og ikke minst stolthet. Da skapes, både internt og eksternt, godt omdømme.

I fjor kom over halvparten av deltakerne til TriQuart utenfra Agder. I år har vi deltakere med 15 ulike nasjonaliteter. Det betyr mye i en tid med uro, terror og usikkerhet. Siden tidenes morgen har idretten skapt bånd på tvers av grenser. Tvekamper og vennligsinnede tevlinger handler om opplevelser, fellesskap, øyeblikk og gode minner, som gjerne deles, også i sosiale medier. 

Besøkende triatleter gir også økonomisk overskudd. For reisende i neopren og lycra betyr nemlig overnattingsdøgn og handel på langt flere flater enn man først skulle tro. For triatletene reiser nemlig ikke alene. Og mens den ene ektefellen mekker på sykkel, så kan den andre handle på IKEA eller besøke Dyreparken 

Og de kommer tilbake! For vi har nå lyktes med få norgesmesterskapet til Kristiansand, ikke bare i 2015 og i 2016, men også i 2017 og 2018. Det betyr at det er landslagsutøvere, forbundsrepresentanter, sponsorer og mosjonister som vet med sikkerhet allerede nå at de skal årlig til Kristiansand fremover.  

Slikt er viktig for vi som bor og jobber her. Men det gir seg ikke selv. Frivillighet er en stadig viktigere del av arrangementer. Det må et fellesskap og et løft til. Det er gjennom entusiasme og hardt arbeid sammen at vi skaper mestring, heia-kultur og tilhørighet.

Det stadige samspillet mellom den profesjonelle aktøren, kommunen og frivillighet bidrar i sterk grad til felleskap; til felles glede og felles nytte. For vi vet at det går bedre når vi ror jolla i samme retning!

 Innledningsvis nevnte jeg Roth. Jeg unnlot imidlertid å fortelle det viktigste. Det mest imponerende er nemlig verken antall deltakere eller publikummere. Det mest imponerende er antallet frivillige funksjonærer. 7.000 personer fra 53 lag og foreninger stilte i år opp - for å lage verdens beste triatlon-konkurranse.

Og jammen har de lykkes! Tyske Jan Frodeno satte verdensrekord på hjemmebane i år. Slikt blir det medieoppslag og blest av. Men langt viktigere var det at Challenge Roth er kåret til verdens beste triatlon-konkurranse. Fem år på rad!  

Gjett om innbyggerne er stolte over nettopp det. Dette er jo deres konkurranse, som blir arrangert i deres lille by. Og i år var det deltakere fra 72 nasjoner som fikk det med seg, at det finnes en landsby i Tyskland som heter Roth, og at den kan være verdt et besøk.

Og nå vet du det også; at det finnes en stor triatlon-konkurranse i en liten, søvnig landsby i Tyskland.

Så spørs det om vi klarer å bevege Kristiansand og resten av verden. Og hvor stort det kan bli.

Svaret er enkelt: Så stort vi bare vil. 

Fred Arthur Asdal, stevneleder TriQuart

 

 

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form