Bli en bedre løper

Styrke er viktig når det kommer til god løpeteknikk. Enkle øvelser gjør deg bedre.

God teknikk gjør deg ikke bare bedre i løping. Du kan også lettere unngå unødvendige småskader og vondter. Løpecoach Kari Uglem trekker frem noen få viktige ting når du skal få teknikken til å sitte:

- Få hofta opp og fram når du løper. Får du tyngden bak, får du også krefter som virker bakover. Du får det du kaller stem, det vil si at du lander på hælen og ikke får fart framover. Får du hofta opp og fram, får du også pust og oversikt, sier Uglem som er trener, tidligere landslagsløper og forfatter av boka "Løpe" (Aschehoug 2015).

- Få brystet opp og vær avslappet i overkroppen når du løper, og få med armene, sier hun.

- Sørg også for at tyngden ligger på framfoten. Det betyr ikke at du skal løpe på tærne, men at tyngden skal ligge framme og ikke bak på foten, sier løpecoachen.

Det er viktig å trene styrke og løpeteknikk jevnlig. Legg inn et sett med øvelser som en egen treningsøkt, eller som en del av løpeturen. Gjør øvelsene 1-2 ganger i uken og bruk 10-30 minutter pr. gang. Husk oppvarming først.

- Finn en rett strekke på rundt 40 meter og gjør øvelsene frem og tilbake. Gjør dem gjerne to ganger hver, anbefaler Kari Uglem.

1. Vristjogg/triplings 

Øvelsen styrker vristen og er avgjørende for løpesteget, forteller Uglem. Øvelsen gjør du ved å holde hoftene oppe og bruke armene aktivt mens du tripper fremover på forfoten.

For visning, se film på YouTube her.

2. Hopp med samlede ben

Øvelsen styrker leggene og gir bedret spenst. Hopp fremover med korte og raske steg. Overkroppen skal holdes rett.

3. Oppspark bak 

Hoften skyves fram mens hæl sparkes opp mot rumpen. Bruk armene aktivt.

Her styrker du hofter og mage, men mest av alt baksiden av lårene - muskelgruppen som kalles hamstrings. Disse musklene holder oss oppe og er også aktive når det kommer til løpsteknikk. Du får mer kraft til å holde hofta opp og fram og å komme deg opp på forfoten.

For visning, se film på YouTube her.

4. Høye kneløft 

- Løfter vi ei bena, så kommer vi ei fram, smiler Uglem. I et løpssteg løfter vi bena for å få framsteg. Øvelsen stabiliserer hoftene, styrker hofteleddsbøyerne, mage, hofte og legger. Også her holdes hoftene. oppe. Du bruker armene aktivt og løfter annenhvert kne høyt. Husk rett rygg!

For visning, se film på YouTube her.

5. Saksehopp/soldaten 

Øvelsen trener musklene i nedre del av magen. Disse musklene er viktige for å holde oss oppe og gi stabilitet i hoftene. Gjør øvelsen med rett overkropp og strake ben som går i pendelbevegelse foran deg. Armene brukes som når du løper, og du skal lande på tærne for hvert steg. 

Interessert i flere gode løpetips og godt løpeutstyr? Se mer på nettsiden til våre løpesponsor Mizuno her.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form