- Minne for livet

Nina Refsnes tok til tårene da hun debuterte som triatlet og beveget en hel arena.

Foto: Bixi Robertsen

I fjor fikk 32-åringen sitt tredje barn, og hun benyttet anledningen til å trene til triatlon.

 - Jeg var på jakt etter noe nytt og syntes at triatlon virket spennende, og en dag kom jeg over en video på YouTube, som viste TriQuart i Kristiansand. Jeg falt pladask og meldte meg på så snart påmeldinga åpnet.

Høsten og vinteren ble brukt til å dra minstemann med på fjellturer, diverse trilleturer til spinninga, løpeturer på vei og sykling på rulle.

- Hele veien leste jeg boka ”Triatlon for alle: Fra sofagris til Ironman” som var skrevet av stevnelederen i Kristiansand, og jeg ble bare mer og mer motivert, forteller Refsnes. 

På vårparten og ut mot sommeren ble turene stadig lengre, og isen tinte i ferskvannene i nærheten av hjemstedet. Refsnes var stadig like motivert, og hun holdt treninga vedlike. Og plutselig var konkurransedagen der.

- Jeg var ikke så god til å kråle, så det ble brystsvømming. Men da vi startet, så gikk det veldig fint.  Jeg svømte 10 minutter raskere enn jeg hadde gjort på treninga!

Refsnes kastet seg på sykkelen. Entusiastisk og full av energi.

- Jeg hadde jo vært veldig spent da vi startet, men jeg hadde ne god følelse. Og på syklinga gikk det fint. Jeg syklet forbi mange – helt til jeg punkterte.

- Da raste verden sammen! Jeg hadde verken slange eller verktøy med meg og var nær å ta til tårene, forteller hun.

- Men så minnet jeg meg selv på hvor mye tid til trening jeg hadde lagt ned for å kunne delta. Og ganske raskt fikk jeg tak i noe utstyr som en annen deltaker heiv ifra seg! Men jeg jo ikke reddet av den grunn; det å bytte slange er ikke akkurat min sterkeste side, for å si det sånn!

Fru Fortuna var imidlertid på hennes side. Og en hyggelig politimann forbarmet seg over Refsnes og forklarte steg for steg hva hun skulle gjøre.

- Det tok evigheter, men det gikk greit, og jeg fikk det til! Og etter hvert fikk jeg også motet tilbake.

Hun fikk også besøk av dommeren mens hun holdt på. Og da ble hun usikker.

- Jeg var sikker på at jeg ville bli tatt ut av konkurransen, fordi tida hadde gått i fra meg. Men nei, jeg fikk bare oppmuntrende ord.

- Jeg prøvde å sette opp farta, men det lange stoppet hadde gjort meg stiv. Og da jeg kom inn i skiftesonen igjen, var jeg langt bak. Mange av deltakerne var allerede ferdig! Men å gi seg? Det var det aldri snakk om.

Nina Refsnes var ved særdeles godt mot da hun kom opp av vannet - og hadde perset med 10 minutter!

Utover ettermiddagen steg temperaturen.

- Vannet på drikkestasjonene tømte jeg over hodet. Og jeg fikk knapt i meg ernæring.  Men heldigvis hadde jeg en smoothie, som strengt tatt var ment på minstemann, men ellers klarte jeg ikke å få i meg mat.

Etter hvert som hun ble sliten og kroppen tom for energi, gikk det stadig saktere.

- Jeg var langt bak alle andre, men ikke én eneste gang hørte jeg noen fra arrangørene si at de skulle ta meg ut.  Istedenfor men heiet folk og oppmuntret meg! Og på siste runde løp det funksjonærer fra Herbalife sammen med meg og pushet meg, sier Refsnes.

Avslutningen ble en tårevåt affære.

- Selve målgangen husker jeg ingenting av. Jeg var skikkelig utmattet, men jeg husker alle de blide ansiktene og at folk jublet, sier Refsnes.

- TriQuart var en veldig positiv opplevelse fra start til mål. Selv punkteringa underveis! Det var min første triatlon, men det var definitivt ikke den siste. TriQuart er et minne for livet 

Refsnes har allerede siktet seg inn på TriQuart neste år.

- Ja, jeg skal tilbake. Og så har jeg meldt meg på Ironman 70.3 i Haugesund! Og der målet å komme i mål før tidsfristen går ut. For meg er ikke det viktigste å vinne, men å gjennomføre og enda viktigere; ha glede av det jeg gjør.

Nina Refsnes tok til (lykke)tårene da hun hadde kjempet seg i mål. Sist, men størst!

Fortjent klem til Nina Refsnes etter målgang. Lett var det ikke, men det var verdt det.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form