Ramsalt turopplevelse

- Hele året lengter jeg etter å svømme ute, skriver TriQuart sin sikkerhetssjef

Noe av det beste jeg vet, er å svømme tur i åpen sjø. Bare svømme langs svabergene hjemme i Stavern og kjenne at hodet hviler.

Det er på langt nær det samme å svømme inne i et basseng med klorlukt og trange baner.

Hvem har ikke vært irritert i svømmehallen? Når man må svømme med andre som slett ikke tar hensyn. For min del betyr det både folk som svømmer saktere enn meg og folk som svømmer raskere enn meg. Hadde det bare vært sånn at alle hadde plassert seg i en fornuftig bane og tatt hensyn til andre svømmere. Men slik er det dessverre sjeldent der jeg pleier å svømme.

For meg er det fantastisk å svømme ute! Jeg svømmer gjerne på tur. Fra Corntin i Stavern, og utover mot Rakke. Eller ut til Stavernsøya. Jeg er muligens litt miljøskadet etter 10 år i Luftambulansetjenesten. Jeg har i alle fall ikke vannskrekk.

For å svømme trygt og sikkert i åpent hav, bør du imidlertid ta noen forhåndsregler:

Svøm aldri alene

Elitesoldatene i det amerikanske forsvaret, Navy SEAL, jobber alltid i par. De har en egen ”Swim Buddy” når de er i vannet. Han passer alltid på deg og går aldri ifra deg. Og det samme bør du gjøre. Ha med deg en partner. Dere passer altså på hverandre. Er dere flere som svømmer, så gjør det i par. Ikke start en svømmetrening i sjø med å si – ”Vi passer på hverandre, alle sammen”. Det fungerer ikke. Det må være helt krystallklart hvem du skal passe på. Slik at du er helt sikker på hvor din partner er til enhver tid. Og enda viktigere: Du er også helt sikker på at noen passer på deg.

Si ifra hvor du går

Den gode gamle fjellvettregelen gjelder også her. Si ifra hjemme eller til venner hvor du svømmer og hvor lenge du regner med å bli.

Vær ekstra forsiktig når å svømme på ukjente steder

Før du går i vannet, bør du være sikker på at du har en plass som det er lett å komme opp igjen. Og sjekk gjerne med lokalbefolkning eller andre triatleter på forhånd hvis du er helt ukjent. Kan det være farlige havstrømmer eller lignende i området?

Svøm nært land

På den måten er det lettere å komme seg i sikkerhet hvis det skulle skje noe. Det er mye tryggere i forhold til annen trafikk på sjøen. Det er ikke lett for båttrafikken å se et par svømmere langt til havs. I tillegg er det mye mer å se, både under vann og på overflaten, hvis man svømmer nærmere land.

Bruk badehette

Og ikke en hvilken som helst badehette, men en som er i skikkelig synlige farger. Er det kaldt i vannet, kan du ha en varmere neoprenhette under, og trekke en fargerik badehette over. Dette fordi både båttrafikk og folk på land skal kunne se deg.

Bruk sikkerhetsutstyr

Det finnes en del sikkerhetsutstyr til svømming i åpen sjø. Tidligere har jeg brukt en oppblåsbar redningsvest fra ”SwimIt” som du fester på låret. I det siste har mange begynt å bruke en sikkerhetsbøye som henger etter deg når du svømmer. Flere fordeler med denne. Blant annet er du godt synlig på sjøen, og du kan legge i for eksempel bilnøkler og telefon. Tenk – du kan legge ut bilder på Instagram eller SnapChat fra et skjær! Denne anbefales - hovedsakelig på grunn av sikkerhet; sekundært på grunn av at du får noen kule bilder!

Jeg anbefaler alle å svømme i åpent hav! Det er befriende og deilig, både for kropp og sjel.

Artikkelen er skrevet og publisert i samarbeid med 3atlet.no. Skribenten Jørgen Melau er sikkerhetssjef for TriQuart.

En sikkerhetsbøye gjør deg enda mer synlig i vannet. Og så kan du ha med bilnøkler og mobil, hvis du ønsker det.
Ikke bare er det hyggelig, men det er også sikkert å svømme flere i følge.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form