Skal forske på triatleter

Mer enn halvveis til 100 og lyst til å bli triatlet? Nå kan du bli forskningsobjekt.

Seniorer kommer i mange utgaver. Noen har aldri løpt en meter eller så mye som kikket på en treningsplan. Andre er spreke og springer Birken før frokost samtidig som de logger elementer på Strava.

 Nå skal Universitetet i Agder (UiA) forske på dem, i et unikt samarbeidsprosjekt.

- Etter påske starter vi et forskningsprosjekt for personer over 55 år. Tanken er å se nærmere på hvordan «godt voksne» erfarer å bli «behandlet» som triatlet og drive med trening som svømming, sykling og løping, forteller professor ved Universitetet i Agder, Sveinung Berntsen.

Han vil ha det overordnede ansvaret for forskningsprosjektet, sammen med forskningsmiljøet ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring (UiA) deriblant tidligere masterstudent i idrettsvitenskap Andreas Mathingsdal Pedersen fra Kristiansand, som selv er en erfaren triatlet.

I forbindelse med forskningsprosjektet søker nå universitetet et knippe seniorer.

- Deltakerne gjennomgår testing av fysisk form, kartlegging av psykologiske ferdigheter, før de får tilpassede treningsplaner og skal svømme, sykle og løpe seg gjennom tre måneder med fellestreninger. De får også trenings- og kostholdsveiledning underveis. Deltakerne blir  intervjuet i forhold til erfaringer en har gjort seg underveis, sier Berntsen.

Prosjektet vil være et samarbeid mellom TriQuart, Kristiansand Triathlon, Norges Triatlonforbund og UiA.

Og i enden av prosjektet venter triatlonkonkurransen TriQuart.

- Vi setter ikke all verdens til krav til deltakerne. Men de må være motiverte for en livsstilsendring, sier stevneleder for TriQuart, Fred Arthur Asdal.

I to år har han ledet Team Sofagris, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Samtlige deltakere her klarte målet sitt; å fullføre sin første triatlon.

Forskningsprosjektet starter i april, og deltakerne må være nysgjerrige på livet og glade i fysisk aktivitet (Eller i hvert fall ha lyst til å begynne!). Av praktiske grunner må de bo i Kristiansand (og omegn).

- Veien mot målet er det aller viktigste. Og underveis håper vi at en blir en litt bedre versjon av deg selv, sier Asdal.

Det blir arrangert et informasjonsmøte i lokalene til Olympiatoppen Sør på Spicheren i Kristiansand torsdag 22. mars. Møtet begynner klokka 1730. Her blir det gitt mer detaljert informasjon om forskningsprosjektet.

Interessert i å være med? Send en e-post til førsteamanuensis Hilde Lohne Seiler ved institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved UiA: hilde.l.seiler@uia.no

Frist for påmelding til informasjonsmøte er 20. mars 2018.

Bildetekst:

Andreas Mathingsdal Pedersen (t.v.) skal lede forskningsprosjektet sammen med Sveinung Berntsen og Hilde Seiler.

Få siste nytt fra TriQuart

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form