– Grådig kult

Junioren Casper Stornes var raskest og vant senior-NM i Kristiansand i sommer.

Foto: Kai-Otto Melau og Sondre Steen Holvik

Casper Stornes kom rett fra høydeopphold i USA og landet bare noen dager før TriQuart og NM i Kristiansand. Det var ikke nødvendigvis en fordel.

– Jeg følte meg sterk, men jeg var også litt skeptisk. Det var en lang reise og en solid tidsforskjell, så jeg var sliten og endte med dårlig mage og lite energi, sier Stornes.

Men i Kristiansand gikk det likevel veldig bra. Casper Stornes ble norsk mester, ti sekunder foran den ett år eldre forhåndsfavoritten Gustav Iden.

– Jeg bestemte meg tidlig for å legge inn en spurt om lag 200 meter før mål. Gustav er utrolig rask, og jeg var oppsatt på å komme foran ham inn i den siste, skarpe svingen før mål, sier Stornes som rykket ifra 200 meter før mål.

Casper Stornes (19) jublet hemningsløst da han sikret seier i TriQuart og årets NM på normaldistansen.

Opp av vannet tidligere på dagen var det imidlertid Eirik Ravnan som var først.

– Jeg forsøkte å ta beina til Jørgen (Gundersen, red.anm.) allerede i svømmestarten, men det gikk ikke, og jeg ble liggende alene hele svømminga. Mot slutten svømte Jørgen feil. Jeg fulgte etter og oppdaget det først etter ikke for lang tid, så jeg svømte tilbake og kom inn der jeg skulle.

Stornes tok igjen Ravnan etter cirka fem kilometer på sykkel og ledet resten av syklinga. Da hadde han syklet med drøye 42 km/t i snitt.

– Gustav tok meg igjen da det gjenstod cirka 10 kilometer på sykkelen. Jeg var overrasket over at han ikke tok meg igjen før, men han la seg bak inn meg helt inn til T2. I skiftesonen var jeg imidlertid ikke så rask og han fikk en luke på seks – sju sekunder, sier Stornes.

Luka fram til Iden ble raskt spist opp.

– Jeg bestemte for å tette luka med en gang, allerede før vi skulle løpe inn i Aquarama. Jeg ville unngå jage hele løpinga, i og med at jeg ikke visste hvor raskt Gustav ville løpe.

Stornes fikk kontakt med Iden etter 400 meter, og siden løp de mer eller mindre side om side de neste drøye ni kilometerne. Løpeløypa var lagt opp med fire sløyfer á 2,5 kilometer, rundt Tangen, ut på Piren, langsmed Strandpromenaden og inn til vending i Tresse hvor også skiftesonen lå.

– Løypa var flat, men den var full av svinger og det var mange akselerasjoner. Ut på Tangen og Piren var det rolig, men ellers i løypa var det et utrolig trøkk med masse folk som ropte og heiet, så det var grådig kult, sier Stornes.

Stornes synes imidlertid at det ikke gikk særlig fort, etter å løpt den siste mila på 33 minutter og 26 sekunder.

– Vi løp overraskende rolig og jeg kunne løpt mye fortere, for det føltes veldig lett, sier Stornes.

Spurten la han inn et par hundre meter før mål, og han jublet hemningsløst etter målgang.

– Det var digg! Jeg håpte jo på seier før start, men jeg visste at Gustav er tøff og at jeg måtte jobbe hardt, sier han.

Svømminga i Kristiansand foregikk med både helikopter, Redningsskøyta og Kystvakten tilstede, blant annet for å sikre deltakerne.

Stornes kommer Askøy utenfor Bergen. Han er siste års junior og har vært tilknyttet landslaget siden 2014.

Han drev tidligere med karate før hans far begynte med karate og han ble trukket med på Os Triathlon. Derfor har han bakgrunn fra verken svømming, sykling eller løping.

– Nå er jeg sterkest på sykkel og løp. Jeg sliter litt på svømminga, men det kommer seg. Heldigvis har vi Jørgen Gundersen med på laget. Det er lettere å utvikle seg sammen med ham.

De siste ukene har han vært i Flaggstaff i USA, sammen med resten av landslaget.

– Det var veldig bra, kanskje den beste høydeoppholdet vært på til nå, sier Stornes.

For resultater, se her.

Eirik Ravnan var raskest på de 1500 meterne som deltakerne svømte, blant annet gjennom Gravane.

 

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding