Hvordan bli en bedre svømmer

De aller fleste kan svømme. Men hva skal du gjøre for å svømme bedre?

Mange har dårlig selvtillit når det gjelder svømming. Du klarer kanskje en lengde i bassenget, men så er det stopp. Problemet er gjerne pustinga. Men det handler ikke om kondisjon. For å svømme effektivt, er god teknikk avgjørende. Og den øver du best på i vannet.

Svømming er en veldig spesifikk idrett. Du blir nemlig ikke en god svømmer ved å trene styrke eller å gå på ski. Du må i vannet.

I midten av juni blir det vanligvis litt «lunk», men fortsatt er det lenge til det er godt og varmt i sjøen. Derfor må du svømme innendørs inntil videre.

Stå distansen

Svømming handler i stor grad om antall meter og «bygge» styrke. Vi er nemlig veldig svake i armene, i forhold til beina som vi bruker hele dagen. Dermed blir vi fort slitne i armer og skuldre. Mange av oss har veldig lite «muskulær utholdenhet».

Skal du svømme 500 meter, bruker du kanskje 750 svømmetak. Hvert enkelt tak er ikke så tungt, men til sammen blir du sliten hvis du ikke har trent på det. For hver økt i bassenget, blir du sprekere - litt sterkere og litt mer utholdende.

Dett betyr ikke at du nødvendigvis skal svømme fortere. Mener du litt sprekere i vannet, har du mer krefter igjen til syklinga og løpinga.Og det kommer alltid godt med når du nærmer deg mål.

Varier treninga

Den vanligste feilen nybegynneren gjør, er å gå i bassenget, uten en plan. Å svømme lenge er ikke nok i seg selv, nemlig. Først og fremst kan det være veldig monotont, og da blir du lei. Derfor skal du variere; i løpet av en økt skal du veksle mellom utholdenhet, terskel og fart.   

OPPVARMING: Varm alltid opp, slik at kroppen og muskulaturen blir myk og smidig. Svøm noen lengder hvor du veksler mellom bryst og friteknikk (crawl).

TEKNIKK: Legg inn noen lengder hvor du er veldig oppmerksom på teknikken din. Svømmere kaller dette gjerne for drills.

 UTHOLDENHET: Svøm tre intervalldrag i én serie. Draget kan være 25 meter, eller det kan være 250 meter, avhengig av hvor vant du er til å svømme.(Intervallene blir gjerne litt lengre etter hvert.) Det andre draget går litt fortere enn det første, og det tredje går litt fortere enn det andre. Ha en god pause mellom hvert drag, for eksempel ett minutt. Gjør serien tre ganger.

TERSKEL: Svøm to litt lengre intervalldrag. (Svømte du 25meter i stad, svømmer du eksempelvis 100 meter nå.) Farta skal være slik at du tror du kan holde hele distansen når du konkurrerer (for eksempel 500 meter). Ha bare en kort pause før du starter på neste drag 

FART: Hvor fort kan du svømme? Prøv! Du skal svømme kort, men med (nesten) maksimal intensitet. Klarer du fire lengder? Etterpå skal du være ordentlig sliten. Er du svimmel og hiver etter pusten, så har du gjort det riktig.

RO NED: Etter å ha kjørt hardt, har du melkesyre i muskulaturen. Det er ikke lurt å ta det med seg hjem. Svøm noen lengder rolig.Da får du syra ut av systemet, og så føler du deg bedre i morgen.  

Et slikt opplegg kan varieres mye, avhengig av erfaring, form og teknikk. Start i det små, og så legger du på etter hvert. Det er viktig at du ikke gaper over for mye i begynnelsen.

Du kan også oppsøke en klubb eller en svømmehall. Her er det instruktører og fellestreninger på flere nivå. I Kristiansand er det Kristiansand Triathlon eller Aquarama som kan være mest aktuelt. 

Og velg også rett utstyr. Vår samarbeidspartner HUUBhar mye utstyr som gjør det enklere å bli en bedre svømmer.

Husk at svømming skal være morsomt. Og selv om treninga er slitsom, så er det verdt det!

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding