Raste eller ruste?

Det viktigste er ikke å finne meningen med livet. Men meningen i livet.

Jeg trener ikke fordi tror at jeg skal bli verdensmester. Jeg trener fordi jeg investerer i egen helse. I hvert fall liker jeg å tenke sånn. Trener jeg nå, så blir jeg sprekere på mine eldre dager.

Det er jo et uomtvistelige faktum at  vi skal bli eldre. Det store spørsmålet er hvordan gammel jeg skal bli. Jeg håper og tror jeg blir en pigg oldis. Oddsen er i hvert fall på min side.

Kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, er nemlig overbevist om at eldre er mentalt kvikkere enn de var tidligere. Årsaken er bedre kosthold og all teknologien vi omgir oss med.

- Det er det mye forskning som viser. Vi har fått bedre kosthold. Det betyr mye. Hjernen må ha næring. Den tar 25 prosent av energien vår i hvile. Det er et ganske krevende organ å holde styr på, sier Haarr til NRK Sørlandet.

Nye tider krever nye tanker. Nå melder Dagens Næringsliv at Eli Rygg (ja, hun fra Portveien 2 i hine hårde dager) er på Snapchat. Og hun er ikke alene. Stadig flere eldre inntar de digitale plattformene.

Mange eldre gleder seg over det praktiske i nye digitale plattformer, som at de lettere kan holde kontakt med barnebarna på Facebook eller Snapchat.

Men en god hjerne må ha et godt støtteapparat. Vi glemmer ofte at det er hjernen som styrer alle bevegelser i kroppen. Så når vi er ute og mosjonerer, når vi er ute og går, spesielt i ulendt terreng, er hjernen aktiv hele tiden, og det hjelper. 

Eller du kan trene variert, med mange vekslende aktiviteter og bevegelser. Gjennom året kan du sjonglere mellom svøm, sykkel, løp, styrke og ski. All bevegelse bidrar!

Fysisk aktivitet er grunnleggende. Og det må gjerne være skikkelig fysisk aktivitet, sånn at tunga henger halvveis ut av munnen. Dels fordi hjernen holder kroppen løpende rundt i verden. Dels fordi fysisk aktivitet demper ned den største faren for hjernen, nemlig forfall.

Det aller viktigste er like fullt at vi engasjerer oss. Ikke et vondt ord om hekling, klokkestrenger, bestefarsklokker, kniplinger, porselenskopper og promenering – det viktigste er at hjertet banker i dobbel forstand.

Så lenge vi har en lidenskap, er det liv. Fortsett å trene, fortsett å tenk. Fortsett å ha det gøy! Vi kan ikke vente på at noen skal engasjere oss. Men det er mye opp til oss selv, å engasjere oss.

Det handler jo uansett ikke om å finne meningen med livet. Men om å finne meningen i livet.

NB: Har du lyst til å bli med på forskningsprosjektet til Universitetet i Agder? De skal nemlig forske på seniorer (55+) og triatlon (svømming, sykling og løping).

Det blir arrangert et informasjonsmøte i lokalene til Olympiatoppen Sør på Spicheren i Kristiansand torsdag 22. mars. Møtet begynner klokka 1730. Her blir det gitt mer detaljert informasjon om forskningsprosjektet.

Interessert i å være med? Send en e-post til førsteamanuensis Hilde Lohne Seiler ved institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved UiA: hilde.l.seiler@uia.no

Frist for påmelding til informasjonsmøtet er 20. mars 2018.

Les mer om forskningsprosjektet her.

Bildetekst:

Ekteparet Tor og Kristin Strømme fra Arendal er glade i å bevege seg - og i utfordringer, som da de stilte til start under TriQuart i fjor. Foto: Bixi Robertsen

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding