Unngå gniss og gnagsår

Velger du riktig tøy, unngår du en rekke plager på trening og i konkurranser.

Noenganger vil vi dekke oss til. Og da er det fint med noe løst og ledig. Andreganger vil vi at det hele skal ”holdes på plass”. Og da må tøyet være stramt.

KariLingsom er en erfaren triatlet. Hun vant Norseman i fjor, og hun trent mye påulike samlinger under en brennende sol på Mallorca og Gran Canaria.

-Når jeg trener eller konkurrerer, handler det kun om komfort og funksjon. Pånoen treningssentre er det nok snakk om å ta seg godt ut, men jeg opplever ikkeat det er slik i triatlonmiljøet.

Tettsittende best

Itriatlon er det vanlig å bruke en triatlondrakt. Noen utøvere velger en todeltdrakt, mens andre velger en heldrakt. Fellesnevneren er gjerne at tøyet sittertett på kroppen.

- For noen virkerdet ”avslørende” å ha på seg en tettsittende drakt. Det gjelder spesielt de somer nye i triatlon.

-Ja, det er sant. Å ikle seg i tettsittende lycra kan være et stort steg å ta.Men nå er det heller ikke slik at man må ha på seg tøy som nært sagtklistrer seg til kroppen. Det er fullt mulig å være med på triatlonkonkurransermed en vanlig t-skjorte og løs kortbukse, sier Lingsom.

-Samtidig er det mange fordeler med det tettsittende tøyet, og det er jo derforså mange foretrekker det. Mitt råd er at man i hvert fall vurderer det nøye førman forkaster det, sier Lingsom, som foretrekker det kroppsnære tøyet.

-Ja, jeg føler meg vel i tøyet fra 2XU. Og da tenker jeg ikke påkompresjonseffekten, men bare hvordan det fungerer til vanlig bruk undertrening eller i konkurranse. 

Veldig ubehagelig

Foren nybegynner handler det tettsittende tøyet i liten grad om aerodynamikk og omå knipe mikrosekunder. Men det finnes én annen veldig god grunn til å unngå”flagrende gevanter”; og det er at det løse tøyet ofte gnisser mot huden.

-Gnisninger fører lett til lette brannskader og irritasjoner i huden. Innsidenav låret og brystvortene er gjerne utsatt. Det samme gjelder huden underoverarmene og huden nedenfor armhulene, forteller Lingsom.

Etterenkelte økter har hun måttet smøre seg med smertelindrende krem ellersimpelthen plastre seg.

-Mange av disse problemene forsvant da jeg begynte å bruke tettsittende tøy,forteller hun.

-Nå er det sjeldent at slikt er farlig, men det er ubehagelig. Er sårene ille,kan det rett og slett gå utover nattesøvnen. Og så kan det være forferdelig ådusje, ler hun. 

Hvisdet likevel føles for beklemmende med tettsittende tøy, så har Lingsom et triksi ermet.

-Ta på deg det tettsittende tøyet innerst, og så tar du en løs og ledig skjorteeller shorts utenpå. Det funker veldig fint!  

God investering

Lingsomkjenner også utøvere som har gått mye ned i vekt som gjør dette.

-Enkelte som har vært overvektige tidligere, sliter med mye overflødig hud, ogda kan det fungere godt med noe som strammer og holder det hele på plass,forteller hun. 

Detsamme prinsippet gjelder også for valg av sports-BH, som kan være en godinvestering for damene.

-De aller fleste damer har erfart at det er viktig med en god BH med mangejusteringsmuligheter. Det gjelder ikke minst når man er fysisk aktiv, sierLingsom.

-2XU har en slik som er kåret til best i test ved et par anledninger, den likerjeg å bruke. Den har heller ikke sømmer som gnager.

Og apropos sømmer; det er grunn til å væreekstra oppmerksom på sømmene rundt bleien i sykkelbuksen ellertrishortsen. 

- At paden faktisk fungerer, er helt avgjørendefor å få til en god opplevelse på sykkelsetet. En pad som ikke fungerer kanødelegge hele konkurransen din. I hvert fall hvis det er snakk om langedistanser, sier Lingsom.

- Sjekk sømmene, at de ikke skarpe. Og se etteren drakt med pad som gir litt beskyttelse, uten at den er for stor. Husk at dugjerne skal løpe med den etterpå.

Les mer på nettsiden til 2XU.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding