Svømme eller bade?

Jeg svømmer som en skiftenøkkel. Men jeg svømmer i hvert fall.

De fleste nordmenn vokser opp i nærheten av vann. Og de fleste sørlendinger liker å bo ved sjøen. Prisene på boliger og hytter er et godt eksempel på nettopp det. Men det er ingen grunn til å bli overrasket. Vann er beroligende. Å sitte å se utover sjøen er balsam for sjelen. Og det å dra på sjøen i båten, er nesten livsnødvendig for en sørlending.

Og ja, vann ER livsviktig. Vi kan la være å spise, og vi klarer oss i nesten to måneder. Men vi klarer oss ikke mer enn fem – seks dager hvis vi lar være å drikke.

Vann kan imidlertid også være livsfarlig. Gjennomsnittet for de 29 årene Norsk Folkehjelp har ført drukningsstatistikk, er 121 drukninger i året. Statistikken er heldigvis på vei ned. I fjor druknet det 91 mennesker iNorge. Men det er fortsatt for mange.

Svømmeferdighetene våre står det imidlertid dårlig til med. I kroppsøvingsfaget på skolen er svømming nedprioritert. Og altfor få voksne går på svømmekurs.

TriQuart gjennomførte en spørreundersøkelse blant våre deltakere. 64 prosent svarte at de gruet seg mest til svømmedelen. Hadde vi spurt personer som ikke var påmeldt, ville trolig langt flere sagt det samme.

Å svømme 500 meter er nemlig skummelt for mange. Derfor vegrer de seg for å delta i en triatlon. Men å IKKE kunne svømme 500 meter er langt mer alvorlig.

Mens mange idretter er underholdning og fysisk fostring, så er svømming en livreddende ferdighet. Å være svømmedyktig gjør deg i stand til å redde deg selv. Og du kan redde andre.

Å svømme er god trening for hele kroppen. Og det er faktisk en fin ting å gjøre sammen. Trygt er det også.

Svømming handler imidlertid ikke bare om fare. Svømming er også svært effektiv trening som gir både styrke og kondisjon. Det er nemlig forskjell på å bade og svømme. Når du bader, blir du våt. Når du svømmer, bruker du muskler i hele kroppen. Samtidig er både brystsvømming og crawl skånsomt for ledd, uansett hvor tung man er. Folk i alle størrelser kan bevege seg lett i vann.

Å svømme 1-2 ganger i uka er bra trening. Du kan både crawle og svømme bryst. Crawl er helt klart det raskeste, så vil du fram i feltet, er det du skal satse på. Men crawl er slitsomt i lengden, særlig hvis du er utrent. Derfor bør du veksle mellom crawl og andre svømmeteknikker i begynnelsen. Svøm én lengder crawl, deretter to lengder bryst, to lengder rygg og så videre.

Bassengsvømming er dessuten uavhengig av vær, og det er en aktivitet du kan drive med hele året. Og det å trene variert er bra for deg. Da styrker du en rekke muskler i kroppen, 

I tillegg til at du blir bedre ”venn”med vannet. Har du god teknikk, får opp farten og du svømmer deg sliten, så er svømming meget effektiv trening som kan få deg i god form til sommeren.

Kristiansandere er for øvrig særlig privilegerte, med en fantastisk skjærgård og flere gode svømmevann i umiddelbar nærhet. Her er det også flere svømme- og triatlonklubber, som alle kan være behjelpelige med råd og vink.

I tillegg har byen også bade- og svømmeanlegget Aquarama midt i sentrum, med fantastiske fasiliteter. Det er ingen selvfølgelig. I følge NRK stod over 200 svømmebasseng i Norge tomme i 2015. Og de blir dessverre stadig flere.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding