Vett i panna

Hjelmen beskytter det viktigste du har. Slik kan du sikre deg bedre.

Bruk avsykkelhjelm kan skille mellom liv og død. Men hvordan velge riktig hjelm?

 Jone Antonsen i Land Helmets i Norge forsikrer at alle hjelmer som selges i Norge, er sikre å bruke.  

- Alle sykkelhjelmer som selges i Norge skal være CE-godkjente, noe som betyr at de er sikre. Men det er vel så viktig at hjelmen sitter godt på hodet, at stroppen ikke henger og slenger. Hvis hjelmen ikke er plassert trygt på hodet, kan det få fatale konsekvenser i en velt, sier Antonsen (bildet).

Land Helmets leverer den offisielle sykkelhjelmentil det norske terrengsykkellandslaget. Også her er sikkerheten det aller viktigste.

- Rytterne er ofte involvert i velt, og en alvorlig skade kan ødelegge resten av sesongen, i tillegg til at de setter helsa på spill. Men de beste utøverne legger også vekt på at hjelmen skal sitte så godt at de knapt merker at den er der. Da kan de konsentrere seg om syklingen istedet for å irritere seg over gnaging eller varme, sier Antonsen.

Han oppfordrer også til å ta vare på hjelmen.

- Sykkelhjelmer varer ikke evig. Mange mister hjelmen i bakken, eller de rett og slett dropper den på gulvet. Det er ikke lurt. En sykkelhjelm kan få brister, og da er sikkerheten betydelig redusert, sier Antonsen.

Aldring, sol, fuktighet og hårprodukter bidrar til at materialet (polymeren)  ihjelmen svekkes, uten at det er mulig å se noen skader i hjelmen. I følge detuavhengige, amerikanske testinstituttet, anbefales det at en sykkelhjelm byttes ut etter fem år.

- Vi har ingen slik tommelfingerregel, men fem år kan høres fornuftig ut, sier Antonsen.

Ved valg av hjelm er det flere ting som bør vurderes.

- Vi oversvømmes jo av modeller fra flere merker i alle prisklasser, så det som man skal vektlegge, blir vekt, passform og aerodynamikk, sier Antonsen.

- De fleste triatleter velger en landeveishjelm. Dette er en praktisk og allsidig hjelm, som kan brukes til og fra jobb, eller også på tur med terrengsykkelen, sier han 

Når du skal velge modell, mener Antonsen det først og fremst er viktig å finne en som passer hodeformen din, slik at den sitter godt.

- Komfort er alltid viktig. Da blir det en hjelm som du faktisk ønsker å bruke. En hjelm som er godt gjemt inni skapet eller garasjen, har ingen verdi 

I tillegg er det mange som ønsker seg en hjelm som matcher klubbtøyet eller sykkelen i design. Det synes Antonsen er helt ålreit. 

- Så lenge sikkerheten er ivaretatt, kan man selvfølgelig tillate seg å være litt jålete, sier han.

- Vår egen Thalamus-modell er et godt eksempel. Hjelmenveier kun 210 gram, er aerodynamisk og så kan den designes etter eget fargeønske.

De mer engasjerte triatletene har gjerne en tempohjelm. Disse hjelmene reduserer luftmotstanden og på den måten øker de sykkelfarten.

- Disse hjelmene er lite egnet til noe annet enn temposykling, så det er gjerne syklistens hjelm nummer to. Men ja, en slik hjelm kan absolutt hjelpe deg å kutte noen minutter på lange sykkeletapper.

Rudy Project sin modell Wing57 har vært førstevalget de siste par årene, og den var i fjor den mest brukte hjelmen på Ironman Hawaii. 

- Uansett hvilken hjelm du har, pass på å velge riktig størrelse. Og så må du huske å justere stroppene skikkelig. Sikkerheten kommer alltid først, sier Antonsen.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Påmelding